Marieke Hilbrants
Life- en stiefcoaching

Verliefd!

Je hebt een nieuwe liefde ontmoet nadat je bent gescheiden. Je zit op een roze wolk en je kinderen vinden je nieuwe partner wel oké. Je nieuwe partner heeft misschien ook wel kinderen en al gauw vormt zich een nieuw, samengesteld, gezin. Eén grote gelukkige familie toch?

Of je word verliefd op iemand die al kinderen heeft en jij niet, heb je een kinderwens, of vind je het lastig dat je partner kinderen heeft. 

Een nieuw gezin

Samengestelde gezinnen hebben een complexe dynamiek en zorgen voor veel nieuwe energie en liefde. Veel mensen stappen vol goede moed en vertrouwen in het nieuwe leven, maar na verloop van tijd kunnen er ook spanningen en problemen ontstaan. Van iedereen in het nieuwe gezin vraagt zo’n verandering veel aanpassingsvermogen en flexibiliteit.

Ook in de situatie waarin één van beide geen kinderen heeft, kun je tegen frustraties en moeilijkheden aanlopen.

Stiefkinderen

De kinderen van jouw partner hebben bijvoorbeeld niet voor jou gekozen en andersom en ontstaat er een situatie waarin jullie elkaar moeilijk kunnen accepteren. Dit geldt natuurlijk ook voor jouw kinderen die niet voor jouw nieuwe partner hebben gekozen. De liefde tussen de verschillende gezinsleden, stiefbroers en -zussen en stiefouders en -kinderen, is niet vanzelfsprekend. Misschien krijgen de kinderen extra grootouders en wordt jullie familie ineens twee keer zo groot. 

Culturen

In een samengesteld gezin komen twee culturen en opvoedstijlen bijeen. Iedereen heeft zijn eigen gewoontes en normen en waarden. Hierin ligt de uitdaging om deze verschillen samen te brengen en elkaar te ontdekken, te accepteren en te respecteren. Binnen een samengesteld gezin spelen de ex-partner(s) een grote rol. Ook bij de opvoeding. Hoe krijgt hij/zij een ‘plek’ binnen jouw nieuwe gezin? 

Scheiding en rouw

Na een scheiding is er sprake van rouw, zowel bij de partners die uit elkaar zijn gegaan als bij de kinderen. Ieder rouwt op zijn eigen manier en tempo en heeft ruimte nodig om te verwerken. Kinderen kunnen ineens ander gedrag gaan vertonen. Niet in alle gevallen wordt dit als rouw herkend en kan dit vervolgens zorgen voor onbegrip en soms ruzie.

Toekomst

Naast het gevoel van geluk van een nieuwe liefde en het daarbij horende samengestelde gezin, kun je dus zogezegd ook spanningen ervaren. Om het samengestelde gezin te laten slagen kan het fijn zijn om hulp in te roepen. Een samengesteld gezin is tenslotte echt anders dan een ‘normaal’ gezin.

Hulp en ondersteuning

Zelf heb ik van dichtbij ervaren hoe lastig een samengesteld gezin kan zijn. Ik was en ben geboeid door de dynamiek en heb altijd sterk het gevoel gehad dat het beter en mooier kan dan ik heb gezien. Ik heb mij hier verder in verdiept en ben inmiddels opgeleid tot Stiefgezincoach en ben gecertificeerd Stiefplan-coach.

Met meer hulp en ondersteuning, kennis en informatie kan een samengesteld gezin heel goed lukken. Graag bespreek ik samen met jou waar je tegenaan loopt. Ik kan je bijvoorbeeld helpen patronen en belemmerende overtuigingen inzichtelijk te maken en deze te lijf te gaan en ik geef je advies en concrete tips, waarmee je thuis aan de slag kunt.


Voor vragen kun je contact met mij opnemen, samen gaan we bepalen wat nodig is om jouw stiefgezin te laten slagen. We starten met een intakegesprek, waarin de ‘klik’ een belangrijke rol speelt.