Marieke Hilbrants
Life- en stiefcoaching

De rol van Stiefouder

Opeens ben je stiefouder….

Na je scheiding ontmoet je je nieuwe partner, jullie hebben beide kinderen en krijg je er een rol bij; namelijk de rol van stiefouder. Misschien heb je het liever over een plusouder, een bonusvader of bonusmoeder of omzeil je deze benamingen en heb je het over de kinderen van je vriendin/vriend. Hoe je het ook noemt, je hebt er een rol bij.

Deze rol kan een lastige zijn. Als je zelf kinderen hebt, voel je daar onvoorwaardelijke liefde voor, een liefde waar je geen moeite voor hoeft te doen. Voor de kinderen van iemand anders is dat niet altijd zo vanzelfsprekend. Daar komt nog eens bij dat die kinderen jou ook niet automatisch leuk en aardig vinden. In het begin van het nieuwe gezin gaat het vaak nog heel erg goed. Er is weer iemand die voor het complete en warme gevoel zorgt in het gezin, iemand waarop de biologische ouder kan bouwen en echt een plus op het gezin is.

Na verloop van tijd ontdek je dat jij en je partner op sommige vlakken andere opvoedstijlen hebben, andere gewoontes hanteren voor het slapen gaan en tijdens het eten en verschillend denken over verantwoordelijkheden in huis. Jouw rol als stiefouder wordt ingewikkeld: heb je wel of niet iets te zeggen over de kinderen van je partner, accepteren de kinderen jou als ouder.

Als stiefouder ben je mee-opvoeder van de kinderen van jouw partner en andersom. Gezag en respect heb je niet direct als stiefouder, dat moet je verdienen. 

Maak verbinding met je stiefkinderen, verdiep je in wat zij leuk vinden en onderneem iets, één-op-één, met hen. Doe dat belangeloos en heb geduld. Ga niet te snel, laat de kinderen het tempo bepalen. Probeer samen met je partner te streven naar gezamenlijk gezag, met in je achterhoofd jouw rol in de verschillende situaties: ben je nu ouder of stiefouder en dus hoofd- of mee-opvoeder?